Turizmus

Turizmus

Csongrád-Csanád megye területe nagyrészt felöleli a Tisza-Körös-Maros mente legjelentősebb turisztikai kisrégióit. Itt található a Kárpát medence legmélyebb pontja.

Természeti adottságaink a vízparti üdülés, vízisportolás, horgászat kiváló lehetőségeit kínálják folyóink élő- és holtvizein, tavaink mentén. Az ártéri erdők az apróvadak vadászatára, a folyógátak kerékpáros túrázásra alkalmasak. A Tisza védett ártéri részei máig megőrizték viszonylagos érintetlenségüket - ilyen összefüggő háborítatlan, ugyanakkor veszélytelenül bejárható terület Európában kevés van. Az itt, valamint a szikes tavak környékén és a homoki erdőkben, pusztákon élő különös növény- és állatfajokat természetvédelmi területeken védik. Kiemelkedőek termál- és gyógvíz adottságaink. A terület az ország napfényben leggazdagabb tája, ahol júniustól októberig érik a gyümölcs.

Kultúránkban különös élmény az alföldi városok építészeti tágasságát és a modern világvárosi szerkezetet ötvöző Szeged, mely vonzó utazási célpont az egyetemek, kutatóintézetek által szervezett kongresszusok, továbbá a gazdag színházi, zenei élet eseményeinek látogatói számára is. A megyében több, mint kétszáz műemléki védettség alatt álló épületet tartunk számon. Jelentős vonzással bírnak a térség évezredes kultúrájának emlékeit bemutató múzeumok, a képtárak, s nem utolsó sorban a megye színes rendezvényei is, melyek összesimulnak a régió gazdaságát reprezentáló bemutatókkal.

A hagyomány tiszteletére nem csupán a múzeumokban csodálkozhat rá a turista. A táj két világhírű terméke a szalámi és a paprika mellett a népi kismesterségek, a gyékényfeldolgozás, kerámia, hímzés műhelyei évezredes tradíciókat, a néptánccsoportok évezredes mozdulatokat őriznek. A régi életmód keretét adó lakóházakat pedig nem csupán az ópusztaszeri skanzenben, hanem eredeti helyükön, Csongrádon is megőrizte a hagyománytisztelet. Egyedi hangulatot áraszt a tanyavilág. A terület lakói büszkék arra, hogy 895-ben a Kárpát medencében letelepedett magyarság a legenda szerint itt tartotta első országos gyűlését Ópusztaszeren. A honalapítás ezredik évfordulójára festett 1760 m2-es panorámakép Magyarország legmonumentálisabb képzőművészeti alkotása.

A turista nálunk igazi gasztronómiai élvezetet is talál, s a híres szegedi halászlé mellé tüzes csongrádi és pusztamérgesi bort fogyaszthat, miközben hangulatos cigányzenében gyönyörködhet.

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.