Ópusztaszer-Baks-Csanytelek-Felgyő-Tömörkény településeket összekötő kerékpárút fejlesztése

Ópusztaszer-Baks-Csanytelek-Felgyő-Tömörkény településeket összekötő kerékpárút fejlesztése

Csanytelek Község Önkormányzata Ópusztaszer Községi Önkormányzattal, Baks Községi Önkormányzattal, Felgyő Községi Önkormányzattal, Tömörkény Község Önkormányzatával, Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzatával, a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel és Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft-vel konzorciumban a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00018 azonosítószámú „Ópusztaszer-Baks-Csanytelek-Felgyő-Tömörkény településeket összekötő kerékpárút fejlesztése” című projektre 4 252 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

Főkedvezményezett neve: Csanytelek Község Önkormányzata

Konzorciumi tagok:

  • Ópusztaszer Községi Önkormányzat
  • Baks Községi Önkormányzat
  • Felgyő Községi Önkormányzat
  • Tömörkény Község Önkormányzata
  • Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata
  • Magyar Közút Nonprofit Zrt.
  • Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00018

A szerződött támogatás összege: 4 252 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Csanytelek Község Önkormányzata, Ópusztaszer Községi Önkormányzat, Baks Községi Önkormányzat, Felgyő Községi Önkormányzat, Tömörkény Község Önkormányzata, Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. konzorciumi formában pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében meghirdetett „Élhető települések” (TOP_PLUSZ-1.2.1-21) pályázati felhívásra kerékpárút fejlesztése céljából. A Konzorcium a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-CS1-2022-00018 azonosítószámú „Ópusztaszer-Baks-Csanytelek-Felgyő-Tömörkény településeket összekötő kerékpárút fejlesztése” című projektjére 4 252 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió társfinanszírozásával 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósul meg.

A projekt célja és egyben tartalma egy Ópusztaszer községet Felgyő és Tömörkény községekkel összekötő kerékpárút építése. A mintegy 32 km hosszú új kerékpárút a TOP-3.1.1-15-CS1 pályázati konstrukció keretében megvalósult „Sándorfalva-Dóc-Ópusztaszer településeket Szegeddel összekötő kerékpárút” végszelvényétől. 4519. j. út 29+940 km szelvényétől indul és rácsatlakozik a 2009-ben elkészült Csongrád-Felgyő kerékpárútra a 4519. j. út 7+167 km szelvénynél, Tömörkény felől pedig a település központjáig tart a 5404 j. út 11+953 km szelvényéig. A projekt keretében felújítani tervezett mint egy 5 km hosszú kerékpárútszakasz az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparktól indul Kistelek közigazgatási határáig az 5411 út 21+271 km szelvényéig.

Jelen tervezett beruházás további célja, hogy a projekt eredményeként előnyben részesüljenek a környezetileg fenntartható közlekedési módok, és egyetlen fenntartható közlekedési mód se kerüljön a projekt által hátrányosabb helyzetbe a fejlesztést követően a beruházást megelőző állapothoz viszonyítva.

A fejlesztés egyik szükségszerűségét az indokolja, hogy egyre növekszik az agglomerációs gépjárműforgalom az adott településeken és a települések között, ezért a kerékpározók biztonságának növelése érdekében szükség van a kül- és belterületi kerékpárút hálózat folyamatos bővítésére.

A fejlesztés egy másik aspektusból vizsgált szükségszerűségét az egyre erősödő turisztikai felhasználás is indokolja, ugyanis a tervezett nyomvonalon több turisztikai desztináció is található, mint a Csaj-tó, az Ópusztaszeri Tájvédelmi Körzet és a nyomvonalon helyezkedik el az országos turisztikai célállomást jelentő Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is.

További információ kérhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy a +36 62/578-510 elérhetőségen.

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.