Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes kerékpárút

TOP-3.1.1-15-CS2-2019-00001 „Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes hivatásforgalmi kerékpárút megépítése”

TOP-3.1.1-15-CS2-2019-00001 „Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes hivatásforgalmi kerékpárút megépítése”

  • elnyert támogatási összeg: 2 818 349 095 Ft
  • támogatás intenzitása: 100 %
  • megvalósítás kezdeti időpontja: 2020.03.01
  • fizikai befejezés időpontja: 2023.12.31
  • megvalósítási helyszínek: A kerékpárút nyomvonala a 4434 jelű (Gyula-Pitvaros-Makó) összekötő út mentén a közút szelvényezés szerinti bal oldalán vezet a 57+366 és 69+145 km szelvények között 11,75 km hosszon, Csanádpalota Város és Pitvaros község közigazgatási területén fut.

A beruházás megvalósítására konzorciumi megállapodás került aláírásra Csanádpalota Városi Önkormányzat, Pitvaros Községi Önkormányzat és a Csongrád Megyei Önkormányzat között a konzorcium vezetője a Csongrád Megyei Önkormányzat.

A projekt célja és egyben tartalma Csongrád megye-Békés megye közúti határától kerékpárút építése Pitvaros településen keresztül Csanádpalota városig, mintegy 11,75 km hosszban a 4434 jelű (Gyula-Pitvaros-Makó) összekötő út mentén, mely a megyehatáron közvetlen kerékpárforgalmi kapcsolatot fog létesíteni a Mezőhegyesről épülő kerékpárúttal, összekapcsolja Pitvaros Csanádpalotával, és ezzel csatlakozik a Csanádpalotát Kövegy községgel összekötő már meglévő kerékpárúthoz.

A tervezett beruházás eredményeként így négy település (Mezőhegyes, Pitvaros, Csanádpalota és Kövegy, valamint két szomszédos megye kapcsolódhat össze a megépítendő kerékpárúttal, teljesebbé téve az ország kerékpárút-hálózat ma még meglehetősen hiányos rendszerét.

Jelen tervezett beruházás további célja, hogy a projekt eredményeként előnyben részesüljenek a környezetileg fenntartható közlekedési módok.

A projekt további átfogó célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési tevékenység valósuljon meg a településeken és települések között, amely hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető települési környezet kialakulásához.

A kerékpárút kivitelezési munkái várhatóan 2021. augusztusában indulhatnak meg.

Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktár


Kapcsolat
Copyright © 2021. Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal. Minden jog fenntartva.